Susanne Meckbach är doktor i idrottsvetenskap med inriktning mot sport coaching. I mars 2020 lanserades hennes första bok, Effektiva ledarteam. Nu har hon tillsammans med Thomas Björkman på RF-SISU Stockholm hittat nya sätt att jobba med boken.
Susanne Meckbach och Göran Kenttä, högskolelektor i idrott med inriktning psykologi, gjorde ett forskningsarbete där de följde Janne Anderssons, förbundskapten för herrlandslaget i fotboll, ledarteam under två år.
Susanne kände att lärdomarna från arbetet var något tränare, ledare – i princip alla inom idrotten – kunde ha nytta av.
– Det handlar om ganska enkla saker som man kan göra för att det ska fungera bra. Jag kände att det här måste vi sprida till så många som möjligt, och där väcktes intresset att skriva en bok om ledarteam, säger Susanne Meckbach.
Ledarteam behöver inte bara vara ledare för ett gäng aktiva. Det kan vara ett kansli eller en styrelse också. Boken beskriver vad du ska tänka på om du ska bilda ett ledarteam och hur du sen definierar ett uppdrag med vision och allt annat som hör till. Sen är det ett helt kapitel om hur du kan tänka om du är den som leder ett team. Övriga kapitel handlar om utveckling, relationer och hållbart ledarskap. Man måste inte läsa från start till mål, utan kan plocka ut de bitar som man vill jobba med.
I augusti förra året ringde Thomas Björkman på RF-SISU Stockholm till Susanne och sa att han trodde att det gick att göra någonting mer och jobba aktivt utifrån boken.
– Jag funderade över hur vi skulle kunna göra och kom fram till att vi kunde dela upp boken så att deltagarna läste och arbetade med boken vid tre olika tillfällen i sina respektive team. Först hade vi ett inledande möte med en kort föreläsning om ledarskap och ledarteam. En stor del av boken handlar om vår forskning om Janne Andersson och hans ledarteam. Så under föreläsningen presenterade jag hur Janne och hans medarbetare arbetar, för att ge lite inspiration.
Efter en inledande föreläsning för deltagarna var det ett möte med Thomas och Susanne där upplägget för kursen presenterades. Deltagarna jobbade sen tre gånger själv med materialet. Kursen avslutades med en träff där deltagarna fick dela med sig om hur de hade upplevt utveckling, problem och utmaningar.
Vilken respons har ni fått?
– När vi har pratat med deltagarna har de tyckt att det har varit väldigt bra och utvecklande. Framför allt eftersom de tog sig tid att samtala om den här typen av frågor under ett antal timmar, vilket man kanske inte hinner eller prioriterar i vanliga fall. Vi fick också en del feedback på vad vi kan göra bättre och det tar vi med oss inför framtida kurser.
Även om exempel och citat i boken kommer från idrotten, funkar boken lika bra för team i andra verksamheter. Alla kan hitta saker i boken som passar dem.
– Man får anpassa utifrån den verklighet som man är i. Vi skriver till exempel om att framgångsrika ledarteam arbetar kontinuerligt med utvärdering, vilket också Janne Anderssons ledarteam gör. Men om man arbetar heltid och är ledare inom idrotten på sin fritid, kan det kännas övermäktigt att avsätta många timmar för utvärdering. Då är det bättre att bara börja och se vad som är möjligt att göra. Du kan börja med att reflektera i teamet en gång i halvåret eller kanske reflektera själv på väg till bilen. Det viktiga är att man gör någonting, även om det är lite till en början.
Susanne Meckbach är öppen för att fortsätta att jobba i grupper med boken.
– Jag är glad att Thomas och RF-SISU Stockholm tog initiativ till det här. Det känns lite nytt och samtidigt konkret. Det är ett bra sätt att ta till sig innehållet i boken.
Läs mer om Effektiva ledarteam här
Scrolla nedåt på sidan för att läsa vår intervju med Janne Andersson.